![]() |
inainte de 1990 |
La sfârsitul secolului XIX, familia dispunea de doua imobile, construite în acelasi stil european, cu influentele târzii ale curentului romantic.
Dupa unirea sub sceptrul lui Cuza a Principatelor Romane, la 24 Ianuarie 1859, orasul Focsani a cunoscut o dezvoltare accentuata, ajungand spre WW1 doar o amintire a acelei urbe de la marginea Imperiului Otoman, asa cum era cu doar 100 de ani inainte. Dintre oamenii de seama ce s-au nacut in acest loc enumar doar pe Ion Mincu, Constantin C. Giurescu sau Anghel Saligny.
Istoria moderna a orasului Focsani se leaga de doua nume importante: Pastia si Apostoleanu. Familia Apostoleanu, veche spita de boieri din tinutul Putnei, a fost direct legata de dezvoltarea acestui oras, cat si de actul unirii de la 1859. Ion Apostoleanu, capul "famigliei" fiind secretarul lui Alexandru Ioan Cuza.
Casa Apostoleanu a fost construita la sfarsitul secolului al 19-lea, intr-un stil eclectic cu influente romantice. Decoratiile sunt simple, sobre, avand drept motiv vegetatia luxurianta a unei gradini mitice. Pare-se ca dorinta de epatare nu a fost cea principala cand s-a construit aceasta casa.
Aceasta casa a fost gazda multor personalitati ale vremii, printre care s-au numarat si membrii familiei regale.Tot aici s-au nascut principalele societati culturale ale vremii, iar vreme de mai bine de 20 ani, au avut loc serate muzicale, cenacluri literare la care au participat Duiliu Zamfirescu, Ion Mincu etc.
Cele mai importante evenimente locale a caror gazda a fost familia Apostoleanu sunt vizitele regelui Carol I, ale reginei Elisabeta si ale regelui Ferdinand. Tot în acest imobil s-a semnat Armistitiul de la Focsani intre delegatii Armatei Române si reprezentantii Armatelor Centrale în decembrie 1917.
Dupa anul 1945 casa este nationalizata, gazduind un timp cartierul general al trupelor sovietice din zona, iar dupa 1958 devine spital cu sectiile de chirurgie si stomatologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu